Kent Calle Carlén

SkidorSkapad av Bertil Jansson mån, januari 10, 2011 23:16:53

En söt gosse föddes 28 jan 1937- hamnade i kuvös för att han var så liten och ämlig... näst äldst av 5 barn varav en syster. Mamman piga från landet, pappan ställningsbyggare och stuvare i hamnen. Bodde i en kåk i Olskroken, men när ungskaran blev tre flyttade dom till barnrikefamilje-bostad i Lunden och Överåsen, två rum o kök med rinnade varmt och kallt vatten, även badkar fanns.

6 år i folkskola, intressen idrott o sattyg. Skärpte sig med skolarbetet kom in på realskolan (4år), även nu med intresse för idrott, sattyg, och tjejer förstårs. Kom med i skolans lag i fotboll, handboll och friidrott, har DM-tecken i friidrott, var med på Skol-SM fick stryck på korta häcken av Lars-Gunnar Björklund. Hamnade så småningom i Gais o Redbergslids juniorlag, men gillade tjejer bättre än träning. Prövades i A-lagsmatcher men ansågs inte duga. Bildade en egen förening BK speed som gick så långt som till div.3 i Göteborgs-handbollen.

Kent har haft många järn i elden.. sålt tidningar, delat ut tele-kataloger, tänkte bli polis började på Poliskammaren men en anställningsblokad omöjliggjorde detta. Sökte som fältflygare men ett öra satte stopp (tålde inte trycket i "tunnan"). Kom in på K4 i Umeå... tjänat några kronor som ridande clown på barnkalas och andra tillställningar, blev jagad av tjejer (lätt nu med ridstövlar och hästskit).

Sommaren -57 hemma i Gbg på permis träffade han Mai (för gott) hade fuskat lite med henne förut i skolan... fortsatte med kadettskolan i Skövde, blev reservofficer i kavalleriet med majors grad på slutet.

Ville annat och gick stora Bosökursen 1960, gifte sig 1961, blev pappa 1962, studera på idrottsfolkhögskolan (Bosön). Hamnade 1964 i Uppland som kungl idrottskonsulent... bosatte sig samma år i Bälinge. For runt i kommuner och klubbar introducerade sommar o vinterläger, startade och slog ihop klubbar, införde damfotboll i Ullfors m.m.

Spelade handboll med några klubbar i Uppland, varit tränare i ishockey o fotboll. Klarat svenska klassikern, sprungit 24 marathonlopp i Sverige, Finland, Tyskland, England och USA. Åkte sitt första Vasalopp 1962, totalt 24 st om man räknar dom korta, halva, och loppen i Kina och USA.

Varit i styrelsen i Upplands idrottsförbund, bandy o handbollsförbunden, ordf i skidförbundet 9 år, ordf i SISU 6 år... fått alla utmärkelser som tänkas kan.. bl.a mottagit RF:s förtjänst-tecken i guld av ordf Prins Bertil.

Kent och Mai har fyra barn 7 st barnbarn, bor i Bälinge i egen byggd kåk, efter studier på GIH 1974 (Leg. Gymnastikdirektör) har Kent varit idrottslärare fram till pensionen 2001.

På en ledarkurs hamnade han i lag med Rolf "Bladängarn" från den dagen någon gång på 80-talet har Kent sätts flitigt på hö o halmskörden, och i potatislagret, sorterat potatis och kastat ett o annat King Edward i huvudet på mig. Efter arbetet där så har det varit en del träningspass både sommar som vinter i Vendelsåsen. En hel del hyss och spektakel har han åstadkommit i det riksbekanta slavgänget med Ekerby, K-G Ekman och Backe Jansson samt slavdrivarna Rolf, Eleonor och tigern Saida... i sanning en bland de roligaste epoker i mitt liv! säger Kent. Livet på Bladängen bara det skulle kunna bli en hel bok säger han.

Kent är inte bara lärd och kunnig i ledarskap, han är än underhållare av stora mått spexar och sjunger. Kan ni tänka er att denna lärda man, en bland dom riktigt stora idrottslledare, har lilla jag fått den stora äran att bli vän med. För mig hedrande, lärorikt och superroligt... Tack Kent för bilder och skriften, och att jag fått förmedla den.

Klicka på bilderna förstoras dom.