"Liss" Bertil 72

FamiljebloggSkapad av Bertil Jansson ons, december 29, 2010 23:58:54

Hade inte tänkt skriva om mig själv, men det finns några som "tryckt" på... nu senast från kommentar av Matts och Birgit... Inte så lätt... men här kommer det.

72 år uppväxt i Munga (Tierps socken), gick 7-årig skola i Munga, var minst genom hela skoltiden gick under namnet "liss" Bertil...åkte mycket skidor som liten, ordnade själv tävlingar med granngrabbarna, tidtagning med väckarklocka som det fanns sekunder på. Skidor (trä) på den tiden fick man ibland koka nosarna och sätta skidorna i spänn för annars blev dom raka. Bindningarna fick man spänna runt sulan på vanliga pjäxor (fanns inga skidskor). Stavarna var av bambu, med stora trugor nere. Ingen speciell klädsel för skidåkning hade jag/vi.

Jag hade faktiskt egna skidor, antar att pappa hade fixat dom. Men när jag gick i den s.k storskolan (klass 5-7) sålde jag julkort o jultidningar och för pengarna köpte jag mig ett par skidor i affären i Munga (Juhlins spec o diversehandel) för 10.50. Märkt med "Mora-Nisse" som då var min idol... vintertid åkte jag ofta skidor till skolan i Munga, då kunde man åka på landsvägen kom det en bil fick man upp i plogvallen, så hände det än dag när jag skulle ner från vallen på vägen igen gick skidan av bakom foten. Då blev det några liter av tårar som trilla från ögonen. Från 5:te klass var det tävling mellan skolorna i socken, jag kom på sjunde plats sista året.

När jag slutat skolan var klasskompisen Uno Strid o jag till Tierp och var med på klubbtävlingar, hade då köpt ett par norska skidor Splitkein med s.k. Y-bindning man åkte fortfarande med vanliga pjäxor som man fick borra hål i sulorna. På träning i mörker hade jag en ficklampa fastsatt på en bandyhjälm, pannlampa fanns inte pengar till. El-ljusbanor fanns inte.

Tävlade sen inte förrän 1960 då det var en motionspropaganda som hette sport-60 som var i hela sverige, då började vi åka i Ullfors IK (spelade fotboll där) ordnade tävlingar i Logen Raklösen, senare i Yvre hos Ulla o Birger Lindell. Resultat finns kvar från dessa. Åkte 1960 distansloppet Strömsberg-Tierp 35 km, kom sist. Sedan började jag och Lennart Jansson träna o tävla mera, fick nästan jämnt stryk av Lennart. Vi åkte vasaloppet 1964, jag fick plac 438 tid 7.48.07... har sedan åkt fyra till, kom som bäst 163:a på tiden 5.30.12 träskidor förstås (1969)... Gillade inte att åka så långt som vasaloppen, de var psykiskt jobbigt... nämner ändå dessa lopp för folk som vet att man åkt skidor frågar alltid Har du åkt Vasaloppet.

Har som oldboys (från 35år) 2 st DM på 30 km, har som senior vunnit lag-DM på 15 km tillsammans med Sone Eriksson o Sture Rosén, jag var då 5:a i H21... Mitt bästa lopp var nog distansloppet Dalkarsåsloppet Tärnsjö-Heby 1972, blev tvåa efter Kjell Byström Stockholmspolisen, alltså bästa upplänning.

Jag har varit ledare/tränare och med i skidsektion i Månkarbo över 20 år. Med i Upplands skidförbunds längdkommitte i slutet av 70-talet, och är det åter nu sedan 5-6 år tillbaka. Var Kalle Anka o Findus ledare för uppland några år.

Har sett SM-JSM-USM o cup-tävlingar från Bengtsfors i söder till Gällivare o Boden i norr. Fick vara med Gudrun o Dick Grip när dom skjutsade Rikard på vissa av dessa tävlingar, då som supporter. Ni vet väl vem Rikard är? Ja just det ledare för damlandslaget på skidor... såg VM i Falun 1974 och 1993 och många SS och Världs-cuper just i Falun.

Döttrarna "Maggan" o Linda har varit flitiga i spåren som ungdomar, då har jag varit med som vallare o hjälpt dom vid träning o tävlingar. "Maggan" gick skidlinje i Älvsbyn var som bäst bland dom 10-15 i juniorklassen. Linda fick sluta allför tidigt på grund av höftproblem, var oftast bland de 2-3 bästa i distriktet. (Finns separata inlägg om flickorna).

Var med när vår El-ljusbana kom till (invigningstävling 30 dec 1965). Roligaste tävling här hemma var Svealands-Mästerskapet 2000, då vi fick köra snö till hela banan 5 km, ett 80-tal människor var inblandade i arrangemaget. Månkarbo har så här långt tagit flest med DM-titlar i distriktet... saknas bara titel i damer-seniorer. Har under alla dessa år träffat många duktiga ledare o tävlande. Hade som ung "Mora-Nisse" till idol, men fotbollsspelarna Gunnar Nordahl o Nisse Liedholm var glödheta. Nu som äldre har jag många idrottsutövare som idoler. Gillar också friidrott.

På TV ser jag förutom sport, djurprogram, deckare, musikprogram. Börjar faktiskt titta lite på hästhoppning då barnbarnet börjat med den sporten.

Ja det var en del om mig... som skaffat bloggen för jag ville framhålla skidor som den bästa sport jag vet, och tycka till om så många duktiga och vältränade ungdomar i vår närhet... numera åker jag skidor för att få motion, åker så ofta som hälsan och vädret tillåter, då som regel med Dick o Lingard i vårt fina motions-spår 6 och 9 km. Bertil som lyssnat till dansbands-musiken på datorn medan jag skrivit.

OJ, jag glömde att Norrköping är bäst

Vasaloppet 1969 kolla utrustningen. Tobos-elljuslopp (2 bilder i ett) till vänster Odd Martinsen Norge, jag till höger.