Upp o ner

SkidorSkapad av Bertil Jansson tor, december 16, 2010 09:51:38

Att det har gått utför med deltagande tävlingsåkare på skidor vet vi sedan flera 10-tal år tillbaka. I Uppland har många klubbar helt dött ut, som bl.a Thor, Fyris, Skyttorp, Hagunda, Lagunda, Bälinge, Dannemora/Österby, Marma/Mehedeby, Roslagslänna... har säkert glömt några.

Att det minskar har ju förstås flera orsaker, bl.a dåliga snövintrar, andra sporter som innebandy, ishockey, dyr utrustning. Men på mindre orter är det också mindre med ungdomar. Där går det alltid i vågor en tid är det uppåt, sedan kan det vara flera år som det finns färre ungdomar. Helt naturligt.

Jag som varit med så länge har sett i Månkarbo där vi från El-ljusbanans tillkomst 1965 (dec) ökade med intresse och i slutet av 70-talet hade ett år med 91 st som deltog på poängtävlingarna. Sedan minskade det lite undan för undan till en period med ett 10-tal som tävlade utombys, för att sedan runt sekelskiftet och framåt några år varit bäst i Uppland, men nu är vi åter nere i en dalgång med deltagare.

Tråkigt men sant. Men ännu har vi ett gäng runt 10-talet, 7-8 som är anmälda till Tierp på lördag. Och så har vi ett antal ess.

För våra grannklubbar har det också varit upp o ner. Uppåt har det varit i Rex de senaste åren, och övertagit rollen som ledande klubb i distriktet, med både bredd och en del toppar grattis till Pär o medhjälpare. OK Borgen (tidigare Tobo) har också kommit starkare nu, och närmat sig de bästa. Strömsberg som förut var helt dominant på herr-senior o oldboys sidan, har även nu några "äldre" med, såg en rapport om att dom har en del ungdomar på gång. Så var det Tierp som haft en mindre svacka en tid, men tycks ha fått verklig snurr. Läste anmälningslistan för lördagens Vegavallslopp, där dom hade många deltagare i de flesta klasser, med hela 15 tjejer 9-10 år... Imponerande...

Få se om förra årets fina vinter + den här säsongen som börjat så bra kan bidraga till ett större intresse för sporten..

Nu får ni inte tro att jag är negativt inställd till skidor för att jag skrivit detta, nej jag är stor optimist vad skidåkning gäller, än hänger jag/vi med, tänker då på några 70+are (2 x Bertil o Dick), som ni fortfarande får se på tävlingarna.